Zonwering op lichtstraten, waar moet ik op letten?

Wanneer je kiest voor een lichtstraat doe je dit in de meeste gevallen om het daglicht in huis te halen. Natuurlijk daglicht is dan ook vaak een welkome gast in iedere woonruimte. Voldoende daglicht in huis geeft ons namelijk energie. De toepassing van glas betekent ook dat je extra warmte in huis haalt. Dat is in de warme zomermaanden niet altijd even wenselijk. Een goede oplossing is dan het toepassen van zonwering om schaduw te maken. In dit blog lichten we toe waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste zonwering en wat de mogelijkheden zijn.

In de basis zijn er verschillende situaties waarbij je een lichtstraat (en dus ook zonwering) kunt toepassen, namelijk binnen (bv. de woonkamer) of buiten (bv. een veranda). Daarnaast is er sprake van toepassing van zonwering in het glas, op de lichtstraat en onder de lichtstraat en is niet iedere zonwering toepasbaar op iedere lichtstraat. Genoeg reden om het één en ander toe te lichten dus.

Zonwering in het glas met warmtewerend glas

 

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, onzichtbare zonwering, maar het bestaat écht. Zo kun je bij lichtstraten in geïsoleerde situaties (met dubbel of triple glas) namelijk kiezen om een warmtewerende coating in het glas toe te passen in de ruit. Deze zorgt ervoor dat de lichtstraat nog slechts een klein gedeelte van de warmte doorlaat (ZTA: 31-34%) terwijl de toetreding van het licht zeer hoog blijft (LTA: 62-56%). Het warmtewerende glas dat wij toepassen is zeer helder en laat geen kleurverschil zien. Dit glas is niet te verwarren met gekleurd zonwerend glas dat toegepast wordt in een zonnebril.

Een bijkomend voordeel van warmtewerend glas is de relatief lage prijs, namelijk €63 per vierkante meter. In de lichtstraten configurator reken je direct uit wat het kost voor jouw lichtstraat. Een nadeel van warmtewerende coatings is dat ze niet toepasbaar zijn op enkel glas voor ongeïsoleerde situaties zoals in je overkapping of veranda. Hier zal je voor zonwering dus een van de onderstaande opties moeten toepassen. Hulp nodig bij het kiezen van de glassoort? Lees er meer over in ons blog over glaskeuze.

Zonwering onder de lichtstraat

Bij onze houten, stalen en frameless lichtstraten is het mogelijk om horizontaal onder de lichtstraat zonwering toe te passen. Het mooie van zonwering is de bedienbaarheid. In tegenstelling tot warmtewerend glas, dat dus altijd warmte weert, kun je met zonwering zelf bepalen wanneer je de doeken uit- of inrolt. Zo bepaal je zelf wanneer je de zon verduistert met wat extra schaduw of juist een zonnetje in huis haalt.

Het mooie van zonweringen onder de lichtstraat is dat ze veel warmte weren (ZTA: ca. 10%). Echter is het wel zo dat de geweerde warmte zich bij geïsoleerde situaties zal opsluiten tussen het doek en de lichtstraat. Bij het openen van het doek zal dit dan alsnog ontsnappen in de ruimte. Het voordeel van zonwering onder de lichtstraat is vooral te zien in de levensduur. Het heeft onder de lichtstraat namelijk weinig te lijden aan de elementen als wind, regen en vorst. Het is wel nadelig dat je tegen de cassette en geleiders van de zonwering kijkt. Daarnaast is het niet mogelijk om een lamp op te hangen in de lichtstraat.

Deze zonweringen zijn elektrisch bedienbaar met afstandsbediening of op- en neerschakelaar. We kunnen de zonweringen leveren in vele RAL-kleuren en deze worden geïnstalleerd na montage van de lichtstraat. De prijzen van horizontale zonwering onder de lichtstraat beginnen rond de €2.000,- exclusief btw, inclusief montage en zijn op aanvraag beschikbaar.

Zonwering op de lichtstraat

Alleen bij onze houten lessenaars- en zadeldaken is het mogelijk om zonwering toe te passen bovenop de lichtstraat. Deze wordt dan op pootjes bevestigd op de aluminium beglazingsprofielen. Zonwering op de lichtstraat is de meest effectieve variant van zonwering. Het weert circa 90% van de warmte en houdt deze ook daadwerkelijk buiten de woning en is elektrisch bedienbaar.

Het nadelige aan deze vorm van zonwering is de levensduur en het kostenplaatje. Doordat de lichtstraat in weer en wind blootgesteld wordt aan de elementen, heeft het meer te lijden dan zonwering binnen of warmtewerend glas. Daarnaast is het ook de duurste variant. Waar het kostenplaatje begint rond de €2.500 exclusief btw voor een lessenaarsdak, wordt dit voor een zadeldak al snel duurder. Hier heb je namelijk één zonwering per schuine kant nodig, waardoor het kostenplaatje snel oploopt.

Ons advies:

Wanneer je een lichtstraat toepast in een geïsoleerde situatie zoals je woonkamer en deze meer dan 6-8 uur per dag in de zon ligt, oftewel een ligging op het oosten, zuiden of westen, is het aan te raden om zonwering toe te passen. De meest mooie en kostenefficiënte manier om warmte te weren is de toepassing van warmtewerend glas. Heb je na de toepassing van warmtewerend glas nog altijd last van warmte in je woning, dan kun je achteraf altijd zonwering laten installeren als extra. Wanneer je namelijk elektra laat voorbereiden is het altijd mogelijk om de zonwering na enkele jaren nog toe te passen.

Bij lichtstraten in een ongeïsoleerde situatie zoals op je veranda of overkapping, is het bij zonnige situaties eerder aan te raden om horizontale zonwering onder de lichtstraat toe te passen. Deze zijn toepasbaar op alle modellen en hebben een lange levensduur. Daarnaast is het zo dat de ventilerende werking van de lichtstraat ervoor zorgt dat we warme lucht boven het doek blijft circuleren.

Heb je nog verdere vragen of wil je voorzien worden van verder advies over zonwering voor jouw lichtstraat? Neem dan gerust contact op met het sales team van Niek Roos BV. Bel ons op 0161 43 25 58 of mail naar sales@niekroos.nl.

Geschreven door
Luuk Roos
05 aug 2021

Wat je misschien ook leuk vindt: