Lichtstraten van Niek Roos

6 tips bij het kiezen van de juiste glas soort

Wanneer je aan het oriënteren bent voor een nieuwe lichtstraat loop je er geheid tegenaan. De keuze van het juiste glas voor je nieuwe lichtstraat. We geven je graag een aantal tips die je kunnen helpen in de keuze uit de vele mogelijkheden. Zo wordt het misschien wat makkelijker.

Tip 1: Het glas moet doorvalveilig zijn

In het bouwbesluit is vastgelegd dat het glas wat toegepast wordt op een lichtstraat, te allen tijde doorvalveilig moet zijn. Dit wil zeggen dat de (binnenste) ruit gelaagd moet zijn, net als de voorruit van je auto. Dit zorgt ervoor dat vallende objecten (bv. een dakpan) en mensen niet door het glas kunnen vallen en je dus nooit vallende scherven krijgt.

Eén geluk: al onze lichtstraten zijn standaard uitgevoerd met doorvalveilig (gelaagd) glas. Daarnaast dragen alle constructies een keurmerk waarmee ze voldoen aan de Nederlandse normen voor doorvalveiligheid (EN 12210). Bij ons zit je dus altijd goed.

Tip 2: Kies voor ongeïsoleerd of geïsoleerd glas

Glas wordt gemaakt in verschillende samenstellingen, maar het grootste onderscheid is zichtbaar in de toepassing. Namelijk glas voor ongeïsoleerde ruimtes zoals een overkapping of geïsoleerde ruimtes zoals je woonkamer.

In een ongeïsoleerde situatie zoals een lichtstraat op een veranda, overkapping of pergola pas je altijd enkel gelaagd glas toe. Het is namelijk de goedkoopste oplossing en je voorkomt met de ongeïsoleerde lichtstraten condens.

Bij geïsoleerde situaties zoals bijvoorbeeld een woonkeuken of vide, pas je isolatieglas toe. Dit is een glassoort die samengesteld is uit twee ruiten met hiertussen een kamer gevuld met edelgas (bv. argon). Deze ruiten hebben een uitstekende isolatiewaarde (Ug = 1.1 W/m2K) en zorgen voor een warm gevoel in jouw woonruimte.

Tip 3: Zorg voor optimale isolatie met triple glas

Ben je van plan met jouw nieuwe lichtstraat bij te dragen aan een woning die de hoogste isolatiewaarden van vandaag te halen, dan is het zaak om extreem isolerend glas toe te passen. Het triple glas dat wij aanbieden heeft een zeer hoogwaardige isolatiewaarde (Ug = 0.7 W/m2K), waarmee het geschikt is voor nul-op-de-meterwoningen.

Het belangrijkste is te voldoen aan je eigen wensen. Heb je bijvoorbeeld een woning uit de jaren 70 met rondom (HR++ of ander) isolatieglas toegepast, dan is het lang niet altijd nodig om ook voor triple glas te gaan. In dit geval voldoet HR++ glas natuurlijk uitstekend.

Tip 4: Minder hitte met warmtewerende coating

Wanneer je lichtstraat een groot gedeelte van de dag in de zon ligt, is het aan te raden om warmte werende coating toe te passen in je isolatieglas. Hiermee weer je tot wel 70% van de zonnewarmte terwijl het glas nagenoeg kleurloos blijft.

We raden je aan om voor warmtewerend glas te gaan wanneer je lichtstraat meer dan 6 tot 8 uur per dag in de zon ligt. Dit is meestal bij liggingen op het oosten, zuiden of westen.

Tip 5: Minder schoonmaken met vuilwerende coating

Soms is je lichtstraat lastig te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan toepassingen in een hellend dakvlak of bovenop de derde etage of wanneer je zelf slecht te been bent. Dan is het fijn als je het glas een vuilwerende laag heeft, zodat je het minder vaak schoon hoeft te maken.

Bij normaal glas is het ons advies om de lichtstraat circa 3 tot 4 keer per jaar te reinigen. Eigenlijk in het zelfde ritme als het schoonmaken van de ruiten van de rest van het huis. Wanneer je kiest voor een vuilwerende coating op jouw (isolatie)glas hoef je de lichtstraat nog slechts 2 keer per jaar schoon te maken.

De werking is als volgt. Wanneer er water in contact komt met de vuilwerende coating, ontstaat er een zogenaamde hydrofobe (waterafstotende) laag. Deze zorgt ervoor dat het vuil dat reeds op het glas ligt beter van de ruit afspoelt. Het is geen wondermiddel, want vogelpoep zal je er nog af moeten halen, maar het werkt zeker. De werking van de coating heeft een levensduur van circa 10 jaar, waarbij de werking ieder jaar verminderd.

Tip 6: Gekke eisen? Neem contact op

Hen jij een bijzondere situatie waarbij bijzondere eisen worden gesteld aan het glas? Dan kunnen we in de meeste gevallen een passende oplossing vinden. Zo is het mogelijk om glas te voorzien van extra geluidswerende, brandwerende of zonwerende eigenschappen. We bekijken de mogelijkheden binnen jouw vraagstuk graag in samenwerking met onze glasleveranciers. Zo komen we altijd tot een passende oplossing.

Heb je nog verdere vragen of wil je voorzien worden van verder advies voor glas op jouw lichtstraat? Neem dan gerust contact op met het sales team van Niek Roos BV. Bel ons op 0161 43 25 58 of mail naar sales@niekroos.nl

Bekijk het materiaal dat bij je past

Kies een materiaal dat bij je past en we leggen je alles uit over de mogelijkheden.
Weet je nog niet wat bij je past? Vergelijk ze nu.

Al 29 jaar

Handgemaakte topkwaliteit

Al 29 jaar ontwerpen en maken wij lichtstraten op maat. Wij maken altijd een ontwerp dat tot in detail naadloos aansluit bij je woning. Uiteraard nemen we jouw persoonlijke wensen mee in het eindresultaat. Onze experts combineren de laatste trends op het gebied van architectuur met uw wensen, om tot een optimaal resultaat te komen. Dit resultaat wordt door onze vakmensen met echt handwerk gerealiseerd. Door het werken met hout, staal en aluminium zijn de mogelijkheden immers oneindig.

Inspiratie voor ruimtes

Ben je benieuwd wat een lichtstraat kan doen met jouw ruimte? Kijk dan naar de vele voorbeelden van toepassingen in de prakrijk en laat je inspireren.